Tips till dig som är rädd för att tala inför publik

Foto: Stock

Tips till dig som är rädd för att tala inför publik

Har du haft en föreläsning där du helt blir svettig, tappar tråden och stammar? Ja, då är du i gott sällskap. Undersökningar visar att det faktiskt är många som hellre dör än håller tal. Så vad kan vi göra om vi drabbas av talängslan, och hur kan vi hindra det? Här delar Aurora Cederholm med sig av sina bästa tips.

1. Förberedelse
Viktigast är förberedelse och att du har gjort en struktur över talet som är lätt för dig och publiken att följa, att du har en röd tråd som du känner dig trygg i. Planera en klar början, mitt, slut. Öva in dina bärande nyckelmeningar. Ha ett klart slut, så att du vet exakt vad du skall säga och när du sätter punkt.

2. Publiken
Ägna en tanke åt publiken. Delar de dina åsikter? Eller tycker de tvärtom? Har du dubbel publik, dvs att vissa stödjer din sakfråga, andra är helt emot? Vilka kritiska frågor kan då tänkas komma upp? Förbered dig på möjliga motargument och att bemöta dem på ett bra sätt.

Tips till dig som är rädd för att tala inför publik

Foto: Privat

3. Undvik citronvatten
Undvik citronvatten innan du skall tala, de gör stämbanden torra och rösten spricker lättare. Många talare tar en matsked olivolja eller äter chips innan de skall upp på scen, det gör stämbanden mjuka och fina och du får en behaglig röst.

4. Bit dig själv
Blir du torr i munnen och inget vatten finns tillhanda. Bit dig försiktigt (nota bene) i tungspetsen. Då bildas det saliv, och du motverkar heshet.

5. Var snäll mot dig själv
Sist men inte minst. Ta det för vad det är. Försök att vara snäll mot dig själv. Kommer du av dig så är det kanske inte hela världen? Vi är alla människor som gör misstag, och det viktigaste är nog att ha en god vilja och ett stort hjärta. Förhoppningsvis är det vad som vinner i längden.

Aurora Cederholm har arbetat som universitetslärare i teoretisk retorik på Göteborgs Universitet, och nu driver företaget Speakers Corner Retorik. De coachar, har föreläsningar på företag och håller öppna föreläsningar.

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier