Tips till dig som vill få ett inre lugn

Foto: Stock

Tips till dig som vill få ett inre lugn

Som NLP coach händer det att jag får frågan hur man bäst hanterar stress. Mitt svar är alltid “att undvika den”. Men hur undviker man då den vanligaste orsaken till ohälsa på våra arbetsplatser? Det är helt individuellt. Och det kan vara hur svårt som helst – eller hur lätt som helst. Det blir vad du gör det till. Jag försökte mig på både yoga och meditation redan på 90-talet men den avgörande förändringen kom med NLP. Det var då jag på allvar fann mitt eget inre lugn och började att ge guidad meditation. Men det finns fler sätt än att meditera för att varva ned och finna stillhet i nuet.

1. Meditation 
Som du redan gissat hamnar meditation högt på listan. Åtminstone på min lista. Men meditation passar inte alla lika bra. Alla fixar helt enkelt inte att sitta eller ligga still och rensa hjärnan från tankar eller följa en guidning. Men man kan faktiskt se all form av koncentration som en form av meditation. Se till exempel på ditt eget favoritnöje, frimärkssamling, trädgårdsskötsel, stickning, cykling, segling, spela ett instrument eller nästan vad som helst som får dig att stänga av omvärlden till förmån för där du har ditt fokus. Det blir då till en sorts aktiv meditation.

2. Träning 
Träning kan precis som annan aktiv meditation hjälpa dig att fokusera på det du gör i stunden. Det blir ett sorts “här och nu” som underlättar att stänga ute det som stör. Om du försöker att tänka på hur du ska lägga upp morgondagens arbete samtidigt som du lyfter 100kg i bänkpress eller följa koreografin i ett workout-pass så lär du märka att det inte är helt lätt.

Tips till dig som vill få ett inre lugn

Foto: Privat

Rent fysiologiskt har dessutom träningen flera neurokemiska effekter på kroppen i form av dopamin, adrenalin och endorfin som ökar välbefinnandet och därmed också minskar både yttre och inre stressnivåer.

3. Yoga 
Många gillar yoga. Andra klarar inte av det. Men faktum är att det är ett ypperligt sätt att koppla av genom att aktivt ägna kroppen åt att genomföra asanas (rörelser och ställningar). Man glömmer snabbt bort allt annat än det som är viktigt. Min erfarenhet är att ju mindre jag bryr mig om omvärlden desto lättare håller jag balansen och flödet i yogan.

4. Skifta fokus 
Jepp. Så enkelt kan det vara. En stressig stund kan göras lugnare med något så enkelt som att skifta fokus, att fokusera din blick på något nära dig och sedan skifta fokus till något långt bort och växla fram och tillbaka, eller att koncentrerat lyssna till olika ljud på nära och långt håll. Att skifta fokus kan också tillämpas mentalt, att styra om tankarna till något helt annat än det du just tänkte på. Det kan vara avkopplande att dagdrömma.

5. Är det lätt är det rätt 
Det finns inget universalrecept för att finna sitt inre lugn, men det finns heller inga hopplösa fall. Om inget av ovanstående funkar för dig så finns det många andra sätt att prova på. Upplever du motstånd så kan det mycket väl vara ett tecken på att det inte var rätt för dig, åtminstone inte just där och då. Kanske en annan gång. Eller så kanske det betyder att du bara skulle gett det ett försök till.

(NLP står för NeuroLinguistisk Psykologi och den korta översättningen är “att kommunicera med sin hjärna”). För egen del så fann jag en bok på 90-talet som heter just ”Finn ditt inre lugn”. Jag minns inte ett ord av vad som stod i den men jag plastade ändå in den för att jag visste att jag skulle behöva läsa den fler gånger. Det gjorde jag inte. Jag började med yoga och meditation istället – och tillämpade innehållet ändå.

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier