Tips till dig som vill ge ut en bok

Foto: Stock

Tips till dig som vill ge ut en bok

Många drömmer om att skriva en bok. Och för vissa kan det till och med vara en biljett in på arbetsmarknaden, eller ett sätt att befästa sin position på den. För många yrkesgrupper kan en utgiven bok vara en värdefull merit. I dag är det också lättare än någonsin att få en bok utgiven. Genom en rad olika tjänster inom bokbranschen kan i stort sett vem som helst ge ut en bok. Men även om de tekniska förutsättningarna har ökat, finns det fortfarande mycket att beakta när man skriver boken, för att den i nästa led ska kunna ges ut alls. För om inte bokens insida håller för granskning hjälper inte världens alla tekniska lösningar.

Whip Media
Anders Nyman är ägare och förläggare på Whip Media, de erbjuder allt från traditionell utgivning till det man kallar hybridutgivning och han har över 100 utgivningar bakom mig, som spänner sig från bilderböcker för barn till avancerade fotoböcker via tjocka fantasyromaner. Här listar han  fem heta tips för att du ska lyckas få din bok utgiven, oavsett vad den handlar om eller vilken utgivningsmodell du väljer.

1. Gå en kurs
Mitt första tips gäller dig som är i startgroparna eller inte har kommit så långt i ditt manus. Kanske kämpar du med att få ihop handling, persongalleri, miljöer och så vidare. En väldigt bra idé är att gå en skrivkurs. På en skrivkurs får du inte bara möjlighet att förbättra ditt allmänna skrivande och språkbruk, du får även hjälp att utveckla ditt aktuella manus. Det är viktigt att få feedback som författare och när du är mitt uppe i skrivprocessen är det enkelt för dig att göra ändringar utan att det innebär alltför stora insatser. Och på en skrivkurs är feedback oftast en del av upplägget.

Foto: Privat

2. Ta hjälp av grupper
Du kan hitta mycket hjälp och stöd i sociala medier. Det finns många olika slags författargrupper som du kan gå med i där både nybörjare och mer rutinerade författare utbyter idéer och ger varandra feedback. Om du vill att någon ska läsa ditt manus eller om du behöver rådfråga någon om ett kontrakt kanske, finns det ofta mycket hjälp att hämta här. Jag kan rekommendera grupper som t ex ”Författarsällskapet” som mest samlar redan utgivna författare, men även flera nybörjare, samt ”Egenutgivare på Facebook” som endast riktar sig till dem som har planer på att ge ut sin bok själv.

3. Anlita en lektör och/eller redaktör
När du är klar med ditt manus är du tyvärr inte färdig. Nu kommer det ofta mödosamma arbetet att redigera det så att inte bara du tycker att det är bra, utan även andra läsare. Nästa steg blir därför att anlita en lektör som kan läsa ditt manus och ge dig både en kvalitetsbedömning och konstruktiv professionell feedback.

Övergripande handlingen
En lektör tittar i första hand på den övergripande handlingen, persongalleriet, intriger, trådar (som förhoppningsvis inte förblir lösa) etc. Om din handling haltar eller om du varit slarvig med gestaltningen kan en lektör ge dig råd om hur du kan göra din bok bättre. En lektör kostar pengar att anlita men det är en bra investering om du har möjligheten.

Räkna med att en lektör kostar dig ca 3-6 tusen plus moms.

Efter att du justerat manus enligt lektörens råd är det läge att koppla in en redaktör. Till skillnad från lektören synar redaktören ditt manus mer ur ett språkligt perspektiv och tittar på allt från stavfel och interpunktioner (komma, punkt, utropstecken etc) till meningsuppbyggnad och val av uttryck. Arbetet som redaktören gör är mer ingående och mer tidskrävande. Därför är även prislappen högre.

Räkna med att en redaktör kostar ca 7-15 tusen plus moms.

Har du inte gjort en ordentlig kvalitetssäkring av boken innan den trycks finns det risk för att den inte säljer och tyvärr får du bara en chans att imponera på recensenterna. Välj lektör och redaktör baserat på ditt manus genre, lektörens/redaktörens vitsord och givetvis din budget.

Om du ska anlita ett förlag (se nästa punkt) räcker det ofta med att du har låtit en lektör läsa ditt manus. Förlagen har ofta egna redaktörer de vill anlita för att kvalitetssäkra ditt manus.

4. Bestäm utgivningsmodell
En viktig del av att ge ut en bok är att bestämma HUR du vill ge ut den. Det finns en rad olika sätt:

– Det traditionella sättet är att göra det tillsammans med ett förlag som då sköter det mesta åt dig och står för alla kostnader. Du får då en mindre del av kakan när det kommer till försäljning av boken.

– Du kan också välja att ge ut din bok via ett hybridförlag. Det innebär att du fortfarande har kontakt med ett förlag som kan hjälpa dig med alla praktiska detaljer, men du bekostar utgivningen själv (mer eller mindre, beroende på förlag).

När pengarna trillar in får du den största delen av intäkterna, ofta 80-90%.

– Ett tredje alternativ är att du blir din egen utgivare och sköter allt arbete själv. Detta kallas egenutgivning och då har du full kontroll och ansvar över utgivningen och ingen annan lägger sig i ditt arbete. Även här får du bekosta allt själv och även upprätta de avtal med leverantörer som krävs för att kunna ge ut en bok på marknaden. Egenutgivning kräver nästintill att du har ett eget bolag som kan agera juridisk part gentemot leverantörerna. Det bör nämnas att det är svårare att få en bok utgiven på egen hand eftersom branschen fortfarande är skeptisk inställd till egenutgivning pga alltför ofta bristande kvalitet.

5. Välj ett förlag
Om du bestämmer dig för att du vill ha ett förlag i ryggen som hjälper dig med utgivningen av din bok, vilket är väldigt vanligt idag, är nästa steg att välja ett förlag. En viktig sak att komma ihåg är att det inte bara är förlaget som ska gå med på att jobba med dig, du ska också känna att förlaget är rätt för dig. Gör ordentligt med research innan du börjar kontakta olika förlag. När du visar att du är påläst väcker det också förläggarens intresse när ni får kontakt. Se inte heller bara till vem som ger dig det bästa avtalet, var noga med att undersöka på vilket sätt de kommer att jobba för att boken marknadsförs och säljs. Idag är detta svåra frågor och många mindre förlag har inga interna marknadsavdelningar, men det är viktigt att frågan lyfts så att du inte förväntar dig flera tjänster än vad förlaget har för avsikt att tillhandahålla. Det kan också vara klokt att diskutera större mässor och liknande, vilket är ett bra tillfälle för dig att få ut din bok.

Detta är mina fem viktigaste tips inför att ge ut en bok. Hoppas de kan hjälpa dig och glöm inte bort att ansluta dig till lämpliga grupper på facebook, där du kan få mer tips och råd. Lycka till!

www.whipmedia.se

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier