Tips till dig som vill skriva egna låtar

Foto: Stock

Tips till dig som vill skriva egna låtar

Linda Frithiof är sångerska och låtskrivare. Hon är rutinerad scenartist och har körat bakom flera stora svenska artister. Nu jobbar hon med sitt första soloprojekt och tillbringar mycket tid i studion med att skriva egna låtar. Här delar hon med sig av sina bästa tips:

1. Tänk till och kom ihåg
Vad ligger närmast ditt hjärta? Gör musik som du tycker om, som berättar något om dig. När du hittar känslan så hörs det i rösten och musiken, då går det lättare fram till publiken. Idéer dyker upp när du minst anar det. Var alltid snabb med att spela in eller skriva ner, för man glömmer fort.

Bästa tipsen inför fotbollsfesten

Foto: Privat

2. Är det tillräckligt bra?
Räkna med att det går lite upp och ner i skapandet. Har du kanske någon som sitter på din axel och dömer dig? Släpp det. Gör det som känns angeläget för dig. Det finns tusen olika musiksmaker så alla kommer inte att gilla den musiken som du skapar. Gör din grej, det är unikt!

3. Utforska Youtube och Spotify
Gå ut och titta på vad som finns i låtväg på nätet. Låt dig inspireras av andra. Det finns flera vägar att gå idag för att göra sina låtar kända. Om du har låtar på Youtube till exempel så kan ett skivbolag senare snappa upp dem och bli intresserade av vad du gör. Man kan använda sk aggregatorer, musikbolag med rättighet att publicera på Spotify. Finns flera olika varianter så läs på ordentligt innan du väljer.

4. Tänk inte för intensivt
Försök att inte tänka för mycket när du ska skapa en låt. Låt kroppen bestämma. Dansa, rör dig, gå in i en slags meditation om du känner för det. Om det är rätt musik för dig så känns det i kroppen. Ta pauser och lyssna med pigga öron. Överarbeta inte ditt material. Less is more, för det mesta.

5. Börja i liten skala
Ta mindre uppdrag för att komma ut och spela och sjunga dina låtar inför publik för att testa lite. Du kan till och med börja med att ha katten hemma som publik.

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier